Internationale contracten

Sta je op het punt om zaken te doen in het buitenland? Of doe je dit al een tijdje? Dan wil je natuurlijk dat er een aantal juridische zaken goed geregeld is, waaronder internationale contracten. Het is belangrijk dat de contracten goed aansluiten bij uw specifieke situatie en die van uw klanten. Het contract dient natuurlijk rechtsgeldig te zijn in het buitenland.

Diverse internationale contracten

Alle contracten kunnen een internationaal karakter hebben. In de praktijk zien we de volgende contracten/overeenkomsten vaak terug komen:

  • Koopovereenkomsten
  • Distributie overeenkomsten
  • Agentuurovereenkomsten
  • Samenwerkingsovereenkomsten

Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Zo kunnen we internationale contracten opstellen en beoordelen en je juridisch advies geven op het moment dat contractuele afspraken niet worden nagekomen. Op deze manier kunt u met een gerust hart internationaal zaken doen.

Diverse situaties

Er zijn diverse situaties waarin we u juridisch kunnen bijstaan, zoals:

  • U wilt graag, via een (handels)agent, je producten en/of diensten in het buitenland aan gaan bieden. In dat geval kunnen we een agentuurovereenkomst opstellen waarin we onder andere het volgende beschrijven: welke vergoeding wordt er betaald en welke vergoeding dient er betaald te worden bij beëindiging van de overeenkomst
  • U heeft een samenwerkingsovereenkomst maar je buitenlandse partner houdt zich niet aan de afspraken
  • U zou graag een keer de internationale contracten na laten kijken om te beoordelen of ze nog steeds up to date zijn

Zaken om rekening mee te houden

Internationaal zakendoen is natuurlijk erg leuk. Maar er zeker een aantal zaken om rekening mee te houden. Want ieder land heeft zijn eigen gewoontes en tradities. U doet er dan ook verstandig aan om uzelf in te lezen in de handelscultuur van uw zakenpartner. Dat zorg ervoor dat je fijner kunt onderhandelen.

En mocht je zakendoen binnen Europa dan zou je denken dat het rechtstelsel overal hetzelfde is. Terwijl dit helemaal niet is. Ieder Europees land heeft zijn eigen rechtstelsel. Het heeft dus weinig nut om contracten op te stellen op basis van de Nederlandse wetgeving. Ze zijn namelijk niet rechtsgeldig in het buitenland.

Kristen Megens – van Mierlo, advocaat internationaal contractenrecht

Binnen Liebrand Ruijs advocaten is Mr. Kristen Megens – van Mierlo degene die je juridisch graag bijstaat op het gebied van internationale contracten. Zij heeft bij Grotius de specialisatie opleiding, nationaal en internationaal contracteren, gevolgd.

Contact

Heb je (juridische) vragen op het gebied van internationale contracten? Mr. Kristen Megens – van Mierlo staat je graag te woord. u kunt haar telefonisch bereiken op +31(0)6 446 56 762 of +31(0)412 614 464 of mailen: